Органично, биодинамично и устойчиво са думи, използвани за описание на вина, но екологично звучащите термини имат слабо влияние върху любителите на виното, съобщава Ройтерс. В анкета сред 1000 потребители, проведена от световната консултантска компания АликсПарнтърс (AlixParnters), "екологичността" е посочена като най-малко значимото качество на виното, докато цената е на първо място в списъка.
Повечето европейски производители, които работят на пазар със строга регулация, не използват думите "органичен" или "биодинамичен" на етикетите си, защото според тях канцеларската работа е сложна, а таксите за сертификация – високи, пише БТА.
"Органично, биодинамично!", надсмива се Елизабета Фаджилоти, винопроизводител от Тоскана. "Прищявките идват и си отиват, но културата остава", заявява тя.
Повечето винопроизводители от Калифорния използват термина "устойчиво", за да опишат методите си за производство на виното. В окръг Мендонсино на етикетите често се посочва, че вината са "органично произведени".
Лозята Ботера от същия регион произвеждат органични и биодинамични вина. Според сайта на лозята биодинамичното вино е "създадено да допринася и засилва биоразнообразието и биологичната активност в почвата". Посочва се и кога реколтата е прибрана според фазите на луната.