ЕК предлага търговски облекчения за 500 млн. евро годишно на Украйна
ЕК предлага търговски облекчения за 500 млн. евро годишно на Украйна / снимка: БГНЕС

Европейският съюз ще предложи на Украйна търговски облекчения, равняващи се на 500 милиона евро годишно в знак на подкрепа. Това заяви председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу, цитиран от АФП.

По думите на Барозу, ЕК се е „договорила за набор от едностранни търговски облекчения като конкретна и реална мярка за подкрепа към Украйна".

Облекченията трябва да бъдат подкрепени от Съвета на ЕС и от Европейския парламент.

Миналата седмица делегатите на срещата на върха на Европейския съюз, която се състоя в белгийската столица Брюксел, одобриха предложението на Европейската комисия за предоставяне на пакет от помощи на Украйна в размер на 11 милиарда евро. Повечето от мерките засягат периода до 2016 г. и са насочени към стабилизиране на украинската икономика, както и към насърчаване на политическите реформи.

Три милиарда евро от бюджета на ЕС ще бъдат предоставени на Украйна за заеми в сферата на икономиката, 8 милиарда евро ще бъдат отпуснати от Европейската инвестиционна банка и от Европейската банка за възстановяване и развитие. Предвижда се възможността по инструментите за съседство да бъдат отпуснати 3.5 милиарда евро.