Джо Люис - магнатът, прицелил се в българския пазар за недвижими имоти
Джо Люис - магнатът, прицелил се в българския пазар за недвижими имоти / netinfo

Лондонският валутен спекулант Джо Люис, който този месец придоби дял в Беър Стърнс (Bear Stearns) - една от петте най-големи инвестиционни банки на Уолстрийт, е заложил 70 млн. брит. лири на българския пазар на недвижими имоти, пише в. "Сънди таймс".

Милиардерът, който ръководи операциите си от Бахамите, се оказа тайнственият играч зад Windsorville Investments (Уиндзървил инвестмънтс), която миналата седмица предложи оферта за придобиване от "не по-малко от 64 пенса за една акция" на листваната на AIM (международният пазар на Лондонската фондова борса за малки и развиващи се компании - бел. ред.) Bulgarian Property Developments (Бългериън пропърти дивелъпмънтс).

Компанията за недвижими имоти е създадена през май 2004 г. и е била допусната за търговия на AIM през януари 2005 г., след като е получила нетни приходи от 4,2 млн. лири. През януари 2006 г. компанията е получила 32,9 млн. лири от пласиране на акции

на цена 55 пенса за една акция, а през юни 2007 г. е спечелила 21 млн. лири от институционално пласиране на цена 64 пенса за акция.

Основната дейност на групата е развитие на търговски имоти в петте най-големи града в България, посочва британското издание. Страната стана изключително популярна сред инвеститорите в недвижими имоти, а София остава една от най-евтините офисни локации в ЕС и очаква по-нататъшни европейски и частни инвестиции в инфраструктурата си.

През последните няколко седмици Люис сондираше и мнението на банкери в Лондон за възможности в сектора на развлеченията. Магнатът, който е роден в жилище над кръчма в Бау, Източен Лондон, стана известен след като в съдружие с други спекуланти залагаше на изпадането на лирата от европейския валутен механизъм преди 15 години.

Сега Люис е популярен най-вече с инвестиционния си интерес към футболните отбори "Тотнъм хотспър" и "Рейнджърс". Трудно е да се анализира общото му състояние, но според неотдавнашни оценки то възлиза на 2,8 млрд. лири, пише британското издание. (БТА)