Две години без електричество за кражба на ток, поиска ЧЕЗ
Две години без електричество за кражба на ток, поиска ЧЕЗ / снимка: Sofia Photo Agency, архив
ЧЕЗ искат по-строги наказания за кражба на ток
54667
ЧЕЗ искат по-строги наказания за кражба на ток
  • ЧЕЗ искат по-строги наказания за кражба на ток

Крадците на ток да остават без електричество за две години, такова предложение за промени в закона за енергетиката обмислят да направят от ЧЕЗ. Причината за исканата санкция са зачестилите кражби на ток и големите загуби, които носят те.

Кражбата на ток скоро може да бъде санкционирана много по-строго. От ЧЕЗ обмислят да предложат промени в Закона за енергетиката, според които крадците няма да могат да ползват услугите на съответното дружество две години. От дружеството, което снабдява с ток Западна България, ще изчакат да бъдат приети настоящите промени в закона, преди да направят своето предложение.

Компанията ще поиска също така от ДЕКВР увеличение на санкцията за кражба на електричество, която понастоящем е да се плати сметката за ток за три месеца назад, изчислена върху средното потребление. ЧЕЗ ще поиска този срок да стане шест месеца.

В момента държавният регулатор не е доволен, тъй като при отделните дружества глобата е различна, уточниха от компания. Засега от енергото за Западна България не обмислят връщане на тримесечното отчитане на тока, каза регионалният мениджър на ЧЕЗ за България Петър Докладал.