Дянков отхвърли предложен механизъм за определяне на минималната заплата
Дянков отхвърли предложен механизъм за определяне на минималната заплата / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Дянков отхвърли предложен механизъм за определяне на минималната заплата
61297
Дянков отхвърли предложен механизъм за определяне на минималната заплата
  • Дянков отхвърли предложен механизъм за определяне на минималната заплата

Финансовият министър Симеон Дянков отхвърли идеята на колегата си Тотю Младенов за определяне на минималната работна заплата в границите между 35 и 55 % от средната. В разпространено до медиите становище, Дянков обяснява, че предложените от Младенов критерии не отговарят на разпоредбите на Кодекса на труда. Освен това редица от показателите, необходими за методиката на Младенов, няма да са готови в сроковете, когато трябва да се фиксира размерът на минималната работна заплата.

Определянето на минималната работна заплата в широки граници между 35 и 55% от средната работна заплата, не е релевантно предвид границите, които реално са достигнати в България, категоричен е финансовият министър. По думите му към момента нивото на минималната в средната работна заплата е около 38% и установяването на долна граница от 35%, под която отношението не бива да спада, изглежда приемливо. Същевременно, предложената горна граница от 55 % е необосновано висока.

Като аргумент Дянков посочва, че в годините преди икономическата криза, когато и средната, и минималната заплата отбелязаха най-бързо (и двуцифрено) повишение, отношението между двата показателя се стабилизира на нива от около 40-42%. Толкова е и средното отношение на страните от Европейския съюз.

Дянков коментира и критериите за определяне на минималната работна заплата, предложени от Тотю Младенов. Според финансовия министър няма как това да бъде нивото на средната заплата в края на годината, защото тогава са готови само данните за третото тримесечие, а те не са показателни за цялата календарна година, защото са изкривени от сезонната заетост. Не са готови и данните за инфлацията за цялата година, които излизат през януари слудващата година. Дянков се опасява и че с предложената методика от Младенов ще се приближи необосновано заплащането на хората с ниска и с по-висока квалификация, а и ще се окаже влияние върху пазара на труда.