ДПС критикува актуализацията на бюджета на НЗОК, но ще я подкрепи
ДПС критикува актуализацията на бюджета на НЗОК, но ще я подкрепи / снимка: Sofia Photo Agency
ДПС критикува актуализацията на бюджета на НЗОК, но ще я подкрепи
31350
ДПС критикува актуализацията на бюджета на НЗОК, но ще я подкрепи
  • ДПС критикува актуализацията на бюджета на НЗОК, но ще я подкрепи

Парламентът обсъжда на първо четене актуализацията на бюджета на здравната каса. Тя се налага след като в новия вариант на държавния бюджет бяха записани 220 млн. лева допълнително за касата. Със 178 млн. лева ще се увеличат парите за болнична помощ. Приходната част на бюджета на здравната каса ще се увеличи с 53 млн. лева, като 40 млн. лева от тях са от здравноосигурителни вноски, а останалите 13 млн. лева - от трансфери от здравното ведомство. По време на дискусията Хасан Адемов от ДПС заяви, че движението ще подкрепи актуализацията, макар да има забележки. На критиките му отговори Лъчезар Иванов от ГЕРБ.

Хасан Адемов: „178 млн. се предлагат за увеличаване на разходите за болнична помощ. Уважаеми колеги, като философия според нас има огромен проблем, че се предлагат повече пари за болнична помощ, а няма нито една стотинка за доболнична помощ. Философията на реформата, която се провежда в момента, и това, което казва министърът на здравеопазването проф. Борисова, е, че по-малко хора трябва да се лекуват в болница. А за да се лекуват по-малко хора в болници, тази помощ трябва да бъде оказана в извънболничната помощ.

Лъчезар Иванов: „Ние не можем да оставим лечебните заведения, без да бъдат финансирани. В противен случай ако ние не изпълним ангажиментите си към болниците, тогава вие ще отидете при вашите избиратели по районите и ще повдигнете въпроса защо лекарите, защо болниците не получават финансиране. Така че се получава демагогия, от една страна, вие казвате увеличаваме парите, нали и къде е вашата политика?"