Дончев: Трябват ни визионери и умни инвестиции, които да променят градовете
Дончев: Трябват ни визионери и умни инвестиции, които да променят градовете / снимка: БГНЕС

Формулата пари срещу реформа ще действа в пълна сила за новата оперативна програма „Региони в растеж", заяви вицепремиерът Томислав Дончев на дискусия "Деветте пътя към еврофондовете, ОП Региони в растеж", предаде БГНЕС. 3 млрд. лв. могат да бъдат усвоени от родните общини по новата европрограма до 2020 година.

Ефектът от проектите по старата ОП "Регионално развитие" се усеща от две трети от българите, стана ясно от думите на Дончев. „В българските общини са влезли милиарди, благодарение на тази програма. Бяха направени инвестиции, които преди 5 години бяха немислими, научихме се да мислим за рехабилитация на асфалта, нови сложни съоръжения", посочи той.

Според него трябват умни инвестиции, които променят градовете. "Нуждите винаги ще са по-големи от бюджета, точно за това ни трябват умни инвестиции. В навечерието на местните избори не ни трябва мислене на счетоводител, трябват ни визионери - тези, които познат сърцето и душата на града си, които могат да направят с ограничени ресурси тази инвестиция, която ще издържи във времето. Трябва да се научим да мислим стратегически, ако правим днес 2 км улица, трябва да мислим за следващите 10 км, ако днес ремонтираме тротоар, трябва да мислим не за плочките, а за краката, които ще ходят по него и най-вече къде отиват", отбеляза вицепремиерът.

Той изтъкна, че днес конкуренцията е борба за повече публични или частни инвестиции, за качествен човешки ресурс. "Призовавам всички да мислят не за табелата, плочката или уличната лампа, а да съобразяват всичко, което правя с голямата общност, която живее или ще живее в населеното място", добави Томислав Дончев.