Доган: Туризмът няма стратегия за развитието си
Доган: Туризмът няма стратегия за развитието си / netinfo

Българският туризъм няма приоритети и стратегия за развитието си. Браншът не само не знае как да привлича богатите туристи, но и някои курорти са се превърнали в приюти за социално слаби европейци и секстуристи. Това каза председателят на ДПС Ахмед Доган, който участва в кръгла маса за развитието на туристическия сектор и новите европейски реалности.

Лидерът на ДПС се съгласи с представителите на туристическия бранш, че основната причина за хаотичното развитие на сектора е липсата на национална стратегия.

Създаването на отделно министерство на туризма, за което отново настояха представителите на бизнеса, според Ахмед Доган едва ли ще реши всички проблеми.

Конфронтацията с министерството на финансите заради Закона за ДДС също няма да е полезна, но фирмите и неправителствените организации трябва да търсят лоби за решаване на проблемите си.

Общите усилия на властта и бизнеса са изключително важни и умението за коопериране е проява на политическа зрялост, обясни пред участниците в кръглата маса лидерът на ДПС.

Той заяви, че в управляващата коалиция има притеснение дали ще бъдат усвоени милиардите евро от европейските фондове през следващите години. Отговорността за това не е само на правителството и министерствата, категоричен бе Доган. Съгласни сме да седнем на масата, да си преосмислим стратегията, не да бъдем изолирани отстрани, защото ефектът ще е по-голям и за нас, и за вас, допълни лидерът на ДПС.