Добричлии на протест срещу търсенето на шистов газ в Румъния
Добричлии на протест срещу търсенето на шистов газ в Румъния / снимка: DarikNews.bg

Група добричлии организират протест срещу проучванията за шистов газ в Румъния. Той ще се състои в 12.00 часа на българо-румънската граница при Дуранкулак, където се очаква да има и протестиращи от северната ни съседка, съобщи Синтия Недялкова, която е сред организаторите на протеста. Тя обясни, че в Румъния по повод днешния Международен ден на околната среда се организира мащабен протест, който добричлии искат да подкрепят. Недоволството е провокирано от даденото на американската компания "Шеврон" разрешение да търси шистов газ в Румъния, близо до границата с България.

Екоактивистите от Добрич отбелязват, че проучването за шистов газ близо до границата ни представлява реална заплаха за чистотата на подземния трансграничен водоносен хоризонт, от който черпи вода цяла Добруджа. По думите им проучванията ще се правят в района на Вранчанския разлом, което също е опасно, тъй като може да предизвика земетресения.

Добричлии потеглиха към границата с няколко коли. те носят български знамена и плакати на български, английски и румънски език, на които пише „Два народа-една вода, два народа-една борба!", „Стоп на Шеврон", „Да подкрепим братята румънци, водата е живот!, "С пари не се купува здраве!".

Природозащитниците от Добрич очакват на границата да се съберат около 50 човека от българска страна. Освен добричлии желание да се включат в протеста са заявили и хора от Балчик, Каварна и Генерал Тошево. Част от протестиращите българи възнамеряват да се включат и в протестен митинг в близкия румънски град Мангалия, който започва в 17.00 часа.