Добрев: Цената на тока за индустрията ще скочи с 1-2%
Добрев: Цената на тока за индустрията ще скочи с 1-2% / снимка: БГНЕС
Добрев: Цената на тока за индустрията ще скочи с 1-2%
80419
Добрев: Цената на тока за индустрията ще скочи с 1-2%
  • Добрев: Цената на тока за индустрията ще скочи с 1-2%

Председателят на комисията по енергетика в Народното събрание и депутат от ГЕРБ Делян Добрев обясни, че няма да има шоково поскъпване на тока за бизнеса от 1-ви юли. Това ще бъде регулирано с приемането на наредба още в началото на следващата седмица.

В последните дни се забелязва, че все по-често се жонглира с определени числа, които в най-добрия случай са некоректни, каза Добрев. По думите му, ако се разгледа внимателно решението на регулатора, то предвижда едно по-справедливо разпределение на задълженията към обществото между свободния и регулирания пазар. Досега регулираният пазар плащаше 50 лева на всеки мегаватчас или пет стотинки на киловатчас, а свободният по-малко от 2 стотинки на киловатчас за „задължение към обществото".

С решение на регулатора се предвижда и единият, и другият пазар да плащат 40 лева. Което за свободния пазар е увеличение и в случая за голямата индустрия от 19 лева на 40 лева с една уговорка - тази индустрия няма да плаща 40 лева, защото в момента върви процес по съгласуване на наредба, която да облекчи тежестта за индустрията, каза Добрев. Той обясни, че наредбата е на база промени в закона, направени през февруари.

Тогава министрите на икономиката, енергетиката и финансите са подготвили наредабта, която съгласно насоките на Еврокомисията за държавна помощ да намали зелената компонента за енергийноинтензивните сектори. Наредбата трябва да се приеме следващата седмица и тя ще намали комопентата за зелена енергия на индустрията от 40 лева на 21.64 лева. Така тя досега е плащала 19 лева, а сега - 21.64 лева. Добрев посочи, че това е само част от сметката, а не крайната цена на електроенергията. Крайната цена на фирмите, присъединени към мрежата високо напрежение, е между 110 или 120 лева. Крайната цена на тока за индустрията ще скочи след приемането на наредбата с между 1 и 2 процента, посочи Добрев.