Добавката за зелена енергия в сметките ни за ток била необосновано висока
Добавката за зелена енергия в сметките ни за ток била необосновано висока / снимка: sxc.hu
Добавката за зелена енергия в сметките ни за ток била необосновано висока
54975
Добавката за зелена енергия в сметките ни за ток била необосновано висока
  • Добавката за зелена енергия в сметките ни за ток била необосновано висока

Добавката за зелена енергия, която е част от сметките ни за ток и заради която цената на електроенергията скочи с 13% от 1 юли, е необосновано висока. Мнението е на Българската фотоволтаична асоциация. Председателят й Никола Газдов алармира за разлика от близо 70 милиона лева между изчисления на ДКЕВР и данни на Асоциацията, касаещи сумата, която Националната електрическа компания трябва да плати за произведения ток от фотоволтаични централи. От Асоциацията питат къде реално отиват тези пари, които ще бъдат калкулирани в сметките ни, и допускат, че те служат за финансиране на НЕК.

От Българската фотоволтаична асоциация са категорични, че Държавната комисия за енергийно и водно регулиране ясно трябва да обясни на потребители как се формира т.нар. добавка за зелена енергия и къде отиват парите им, дадени за нея. Председателят на Асоциацията Никола Газдов каза: "Има едно предположение, че целта на тази раздута добавка "зелена енергия" е не тези събрани средства да отидат за покриване на реално произведено електричество от производителите, а за да се капитализира НЕК. Да се вкарат пари в НЕК, за да може дружеството да покрива своите задължения. Аз смятам, че е много важно българското общество да зададе въпроса така ли е наистина. Наистина ли ние плащаме с месечните си сметки за ток повече отколкото получават реалните производители и ако това е така, къде остава разликата? За какво се харчат тези пари, които остават като разлика?".

Никола Газдов съобщи още, че десетки компании имат намерение да съдят държавата заради отхвърлените им проекти за фотоволтаични централи. Не е изключено Европейската комисия също да вземе отношение по темата, като стартира наказателна процедура срещу страната ни. Председателят на Българската фотоволтаична асоциация обясни: "Сега с новия закон за възобновяемите енергийни източници има допълнително влошаване на ситуацията. Ако със закона от 2011 година имаше една година липса на достъп до мрежата, сега с промяната в този закон от април 2012 година ситуацията се бетонира. Вече има достъп до мрежата, но ресурсът, който се заделя за възобновяеми източници, е 0".

Никола Газдов смята още, че темата за шоковото поскъпване на тока, обяснено с бума на фотоволтаични централи, е "политическа дъвка, която и от ляво, и от дясно се опитват да си залепят в косата".