До месец става ясно ще строим ли АЕЦ „Белене”, каза Борисов
До месец става ясно ще строим ли АЕЦ „Белене”, каза Борисов / Sofia Photo Agency

До 3 седмици ще стане ясно дали ще се строи АЕЦ "Белене". Проектът ще бъде одобрен или отхвърлен на база на преценката за ефективността, цената и безопасността му. Това каза премиерът Бойко Борисов пред БНТ.

Министър-председателят изрази надежда до март да се сформира конституционно мнозинство в парламента за промяна на Конституцията, която да фиксира максимален бюджетен дефицит от 3%. Борисов ще разчита затова и на опозицията.

Премиерът Борисов ще инициира промяна в закона, с която отпуските на държавните служители да се изравнят с отпуските в частния сектор, стана ясно от думите му.

Премиерът коментира и причините за оставката на Андрей Иванов като председател на Столичния общински съвет. Според него Иванов е създавал на практика напрежение около поста си. "Дали е вярно, дали не е вярно, дали има слухове, явно, че той не съумява правилно да им отговори, не съумява да се защити така, както трябва", каза Борисов.

Предстоят ни доизграждане на цялото метро в София, южната дъга, две естакади в София, завода за отпадъци и др., изброи премиерът, подчертавайки, че няма време да се занимава със слухове. В останалите градове промените са направени поради същото - управляващите на общинските съвети не са носели обществен имидж.

Според него Андрей Иванов е набеден за скандала със "Софийска вода": „Пари наистина са платени на един бизнесмен за политическа подкрепа, да консултира фирмата. Но ние нямаме нищо общо с фирмата. Който е обещал да вдигне цената на водата, да отиде сега да я оправи. Това не е работа на Андрей Иванов, той беше набеден. Тази спекулация съм я проверил детайлно. Моята цел е, като видя, че има напрежение, събирам Цветанов и групата, вземаме решение и на другия ден имаме друг човек".

Факт е, че в ГЕРБ лобита няма, опроверга Борисов слуховете, че има лобита в Общински съвет. Който и да бяхме сложили за председател на СОС, опозицията няма да каже нищо хубаво, отговори той на общинските съветници от опозицията, които изказаха съмнение, че с назначаването на Елен Герджиков за председател на Общински съвет ще се промени нещо.