ДКЕВР обсъжда новите цени на природния газ и парното
ДКЕВР обсъжда новите цени на природния газ и парното / снимка: Sofia Photo Agency

Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) ще обсъди новите цени на природния газ и парното отопление от другия месец. Очаква се синьото гориво да поевтинее минимално с около 1%, а цените на топлоенергията да се запазят на нивата от 1 юли. Тогава регулаторът вдигна цената на парното средно за страната с 12%. Това ще означава, че през новия отоплителен сезон абонатите ще плащат с 12% повече за парно спрямо студените месеци на миналата година.

Държавната комисия за енергийно и водно регулиране ще разгледа искането на държавния доставчик "Булгаргаз" за минимално поевтиняване на природния газ с 1,3%. Според разчетите на регулатора синьото гориво трябва да поевтинее през четвъртото тримесечие на годината дори с по-малко от процент. На фона на обещаното преди седмици драстично поевтиняване на газа с повече от 10% заради договореното с Русия поевтиняване на газа, предстоящото поевтиняване на горивото е съвсем незначително.

Според председателя на комисията Ангел Семерджиев в момента няма резерви цената на газа от 1 октомври да бъде смъкната така, че да понижи цените на топлоенергията. Така се оказва, че ако се запазят цените, утвърдени от регулатора през юли, абонатите на парно ще плащат по-солени сметки през този отоплителен сезон спрямо миналогодишния. Сметките на хората ще се увеличат средно с 11,6% за цялата страна.

За софийската топлофикация скокът през юли беше най-голям - с близо 19%, за Русе, Враца и Габрово - повишението бе около 16%, а за ТЕЦ-овете в Плевен, Сливен и Перник - с близо 13%.