Дисквалифицираха фирмата-първенец за ремонта на Централна гара
Дисквалифицираха фирмата-първенец за ремонта на Централна гара / снимки: Sofia Photo Agency, Камелия Атанасова

Класираната на първо място фирма за ремонта на Централна гара–София е дисквалифицирана, съобщи министърът на транспорта Петър Мутафчиев. Става дума за "Архитектоника студио ООД", 33 процента от която държи Калин Диков, брат на главния архитект на София Петър Диков, показа справка на Дарик.Общо 5 компании са подали проектите си към обявената от ведомството обществена поръчка. По думите на министъра модернизацията на софийската гара трябва да започне през следващата година.

Избраната на първо място фирма е нарушила изискването за анонимност и поради това е отпаднала от класацията. Това обаче не пречи на държавата да закупи правата по проекта и да работи по него, коментира Петър Мутафчиев. По думите му най-важният критерий при избора на фирмата, която да модернизира жп гарата, ще бъдат архитектурните решения, удобството за пътниците и не на последно място цената на офертата. Ако бюджетът на транспортното министерство не стигне за разплащане по избрания проект, гарата ще бъде отдадена на концесия.

Мутафчиев не посочи колко най-много може да инвестира ведомството, но подчерта, че е от значение какви ще бъдат приходите от продажби на имоти. Така например през януари или февруари 2008 година предстои продажба на гара Пионер, допълни министърът.

Офертите на архитектурните фирми в конкурса за модернизация на Централна гара включват освен реформа във визията на сградата и построяване на търговски центрове.

Според заместник-кмета по транспорта на столицата Велизар Стоилов подобен подход за преустройство е необходим, защото ще носи приходи за дружеството, а и ще предлага развлечение на пътниците.