Диян Димов е новият изпълнителен директор на Пристанище Бургас
Диян Димов е новият изпълнителен директор на Пристанище Бургас / снимка: БГНЕС, архив

Изпълнителният директор на Пристанище Бургас Николай Тишев беше освободен от своя пост. Управлението на порта отново поема предходният директор Диян Димов, съобщиха от пресцентъра на Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията.

Диян Димов е завършил "Икономика и организация на водния транспорт" в Одеския институт за инженери на Морския флот в Украйна. Има над 25-годишен стаж на Пристанище Бургас, като през този период е заемал различни длъжности. От 1988 г. е началник на отдел "Анализ, статистика и труд", след това през 2003 г. става заместник-ръководител на терминал "Насипни товари". През 2009 г. е назначен за директор на дирекция "Експлоатация" в порта, а в периода от 2010 г. до юли 2013 г. е изпълнителен директор на пристанището.

През 2010 г. Димов поема пристанището с 13 млн. лв. загуба, но вследствие на неговото управление дружеството подобрява значително финансовия си резултат и до средата на 2013 г. дружеството реализира печалба от 5 млн. лв., се посочва в съобщението.

Отбелязва се още, че през този период пристанището бележи и сериозен ръст на обработените товари, като само за 2011 г. е 13 процента. През първите шест месеца на 2013 г., когато той все още е бил на поста изпълнителен директор, са обработени близо 80 процента от товарите за цялата година.

От юли 2013 г. до днес пристанището показва влошено финансово състояние, като от началото на 2014 г. досега порта постига едва 176 хил. лв. печалба, се отбелязва още в съобщението. Посочва се също, че основна задача на новия изпълнителен директор на "Пристанище Бургас" ЕАД, е да работи активно за подобряване на финансово-икономическите показатели на дружеството.