Димитров предлага САЩ да се включат непряко в НАБУКО
Димитров предлага САЩ да се включат непряко в НАБУКО / снимка: Sofia Photo Agency, Камелия Атанасова

Съединените щати да се включат в непряко участие в проекта НАБУКО. Това предложи икономическият министър Петър Димитров след срещата си с унгарския координатор на проекта Михай Байер.

Проблемът пред проекта за европейски газопровод НАБУКО е липсата на газ на входа на тръбата. Петър Димитров и Михай Байер са се обединили около идеята, че най-вероятните доставчици на синьо гориво за НАБУКО са Азербайджан, Ирак и Туркменистан. За да се сключат договори с тези страни обаче, е необходима политическата воля и подкрепата на САЩ например, които имат силно влияние в Ирак. Той не уточни под каква форма САЩ биха участвали в проекта, но призна, че Вашингтон е проявил „предпазлив интерес” към газопровода.

Петър Димитров и Михай Байер са обсъдили възможността в близките месеци да се проведе среща на високо ниво с представители на шестте държави по проекта – България, Румъния, Турция, Унгария, Австрия и Германия. Добре ще бъде, ако и САЩ вземат участие в този форум, добави икономическият министър. Димитров изрази увереност, че през есента ще бъде подписано междуправителствено споразумение за строежа на НАБУКО, за да се осигури политическа подкрепа в търсенето на природен газ за тръбата.