Димитров: Големите енергийни проекти не трябва да се забавят заради кризата
Димитров: Големите енергийни проекти не трябва да се забавят заради кризата / снимка, архив: DarikNews

За България е важна диверсификация на маршрутите и доставчиците на природен газ с осъществяването на проектите за „Набуко” и "Южен поток", каза премиерът Сергей Станишев при откриването на енергийния бизнес форум в София.

В условията на безпрецедентната икономическа криза България трябва да развива диалога с доставчици, транзитьори и потребители на енергия, допълни Станишев.


Големите енергийни проекти не трябва да се забавят заради световната икономическа криза, каза от своя страна министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров при откриването на  енергийния бизнес форум, който започна в рамките на срещата на върха.

 

Днес говорим за България като важен енергиен център и транзитьор на газ, каза министърът. Темата за сигурността на доставките на енергоресурси и за партньорството при доставката им е много важна и то в контекста на януарската газова криза и на световната икономическа криза, каза Димитров. Всички искат
ясно да са регламентирани правата и отговорностите при доставката на ресурси, защото от кризата с газа няма победители, а само потърпевши и победени и това налага да търсим общи решения и за доставчиците и за транзитьорите и за потребителите, подчерта министърът.