Девет нарушения са установени по „Коледата безопасна”
Девет нарушения са установени по „Коледата безопасна” / netinfo

Девет акта за установяване на административни нарушения са били съставени на търговци от цялата страна, по време на инициативата „Коледата безопасна”. Това каза Светлозар Толев от Държавната агенция за метрологичен и технически надзор на среща, организирана от еврокомисаря Меглена Кунева по повод постигнатото по време на коледната инициатива. Проверките са извършени от инспектори на Главна дирекция „Надзор на пазара” към агенцията.

Тази есен ще бъде подписан нов меморандум за разбирателство между Европейския съюз и Китай по отношение на защита правата на потребителите. Това каза еврокомисарят за защитата на потребителите Меглена Кунева на срещата с журналисти: „Това е един конкретен пример как Европа може да влияе на света”.

По думите на еврокомисаря Китай е възприела настояване от страна на Европейската комисия да докладва за всички случаи на нередности на всеки три месеца: „Тази мисия завърши успешно”.

След Нова година действията, свързани с мерките за защита на децата, трябва да продължат. Това каза председателят на Комисията за защита на потребителите Дамян Лазаров по време на срещата. По думите му, инициативата за защита на децата трябва да излезе от рамките на зимната кампания и да се насочи към защита на детските кътове. Комисията за защита на потребителите започва текущия контрол на безопасността на уредите на детските площадки, проверка на схемите за тяхното разпределение и за начина, по който са монтирани. Ако изискванията не бъдат спазени от страна на търговците, ще бъде издадена забрана за ползване на съответната площадка.

Срещата се проведе във връзка с прегледа на извършеното в рамките на кампанията "Коледата безопасна" от производителите и вносителите на детски играчки, Комисията за защита на потребителите и потребителските организации.