/ БГНЕС
Депутатите от парламентарната комисия за бюджет и финанси ще дискутират новата формула за изчисление на данъка на автомобилите. Измененията предвиждат повишение на налога за старите автомобили с около 30%.
 
Преди седмица новата формула беше обсъдена по време на заседание на Съвета за тристранно сътрудничество. Предложението е да се отчита и екологичният стандарт на колата, а не само мощността и възрастта й. В замяна на това ще отпадне данъчното облекчение за наличие на катализатор, на което имат право собствениците на автомобили до 99 конски сили.

Данъчни промени: За старите автомобили ще плащаме повече

Новата формула обаче беше разкритикувана както от бизнеса, така и от синдикатите. Според работодателските организации тя стимулира покупката на стари автомобили, а според синдикатите това ще ощети собствениците на най-масовите автомобили - на възраст от 15 до 20 години.

Тема на дискусията ще бъдат и предвижданите изменения в данъците за жилищата.

Обмисля се отпадането на данъчното облекчение за основно жилище и заплащането на пълен данък върху имотите, когато повече от едно жилище е декларирано като основно. Така от 2019 г. 50% отстъпка ще се използва единствено само за основно жилище, а за останалите имоти ще се плаща пълния размер на данъка.