Депутат от ГЕРБ: Ще гласуваме по съвест относно отмяната на забраната за пушене
Депутат от ГЕРБ: Ще гласуваме по съвест относно отмяната на забраната за пушене / снимка: sxc.hu

В пленарната зала всеки от депутатите от ГЕРБ ще гласува по съвет по отношение на предлаганите законови текстове за отмяна на пълната забрана за пушене на закрито. Това каза в предаването „Кой говори" на Дарик депутатът от ГЕРБ и член на комисията по икономика, енергетика и туризъм Димитър Бойчев и призна, че колегите му от мнозинството са раздвоени по въпроса.

Народният представител обясни, че е непушач, но като член на парламентарната комисия се вслушва в доводите на бизнеса, които по думите му са разумни. „Другото, което е много важно, е, че посоката е за ограничаване на тютюнопушенето. Но може би в тази обстановка трябва да се чуе и мнението на другата страна, на хотелиери и ресторантьори", коментира той.

Народният представител отбеляза, че добър закон се приема, като се чуят колкото може повече гледни точки и се намери балансът. „Точно това ние ще се опитаме да направим", коментира той.

Бойчев изрази гледната си точка, че никой не трябва да бъде ограничаван. „Както не бива да се ограничават пушачите, така не бива да се накърняват и правата на непушачите", каза той и се обяви против политизирането на въпроса.

Д-р Гергана Гешанова от коалиция „За живот без тютюнев дим" смята, че ако депутатите наистина гласуват по съвест, те ще подкрепят запазването на пълната забрана за пушене.

Прогнозата на психолога Емил Георгиев пък е, че тоталната забрана няма да оцелее. „Може много да се спекулира дали това ще бъде в резултат на политическа стратегия или от гледна точка на удовлетворяване на потребности на определена група от обществото, която има право да упражнява своя избор по равен и достоен начин, тоест пушачите да могат да пушат и на закрито. Спорен въпрос, не съм сигурен. Аз лично смятам, че по-скоро ще е политически въпрос – идват избори, да покажем колко сме толерантни", обясни той.

Атанас Димитров от асоциацията на ресторантьорите в София пък бе лаконичен: „Надявам се да гласуват по съвет и тази несправедлива забрана по отношение на една група от хора, която има своите потребности, и на друга група от хора, които същевременно са инвестирали свои лични средства, наистина да падне, това ми се иска".

Димитров каза, че пред ресторантьорите премиерът Бойко Борисов е изразил мнението си в подкрепа на пълната забрана, на каквато позиция е и здравният министър Десислава Атанасова. От министерството на икономиката и ресорният министър, както и част от депутатите са подкрепили позицията на бизнеса, стана ясно от думите на представителя на бранша.

Чуйте целия разговор в предаването "Кой говори" в Radio.DarikNews.bg