Делото за несъстоятелността на КТБ - след Великден
Делото за несъстоятелността на КТБ - след Великден / снимка: БГНЕС

Съдията от Софийския градски съд Иво Дачев е възобновил делото за несъстоятелността на КТБ. То е насрочено за разглеждане в съдебно заседание на 15 април, съобщиха от съда. Вчера Върховният административен съдпотвърди отневането на лиценза на банката, с което направи възможжно започването на делото за несъстоятелността.

ВАС потвърди отнемането на лиценза на КТБ

Призовани са "Корпоративна търговска банка" АД чрез назначените временни синдици, БНБ, Фондът за гарантиране на влоговете в банките и СГП, както и встъпилите акционери "Бромак" ЕООД и "Бългериан Акуизишън къмпани" чрез процесуалните им представители.

15 април е първата възможна дата, на която заседанието може да се проведе, за да бъде спазен процесуалният срок за призоваване по отношение на Прокуратурата и встъпилите акционери.

В определението е посочено още, че производството се възобновява служебно или по искане на някоя от страните, след като бъдат отстранени пречките за движението му, като в случаите, в които производството е спряно до разглеждането на друго дело, съдът и сам взима необходимите мерки.

В определението съдия Дачев е посочил, че поради изложените съображения и независимо, че никоя от страните не е поискала производството да бъде възобновено, съдът служебно следва да възобнови същото.

Съдът указва на БНБ в срок до съдебното заседание да предостави препис от влязло в сила решение на УС на БНБ за отнемане на лиценза на КТБ. Указва на временните синдици в същия срок за предоставят и акт за встъпване в длъжност. При неизпълнение на срока, същите ще бъдат заменени.

В определението съдия Дачев дава възможност на страните в срок до 15 април да заявят отказват ли се от възможността, която Законът за банковата несъстоятелност дава за разглеждане на делото при закрити врата и дават ли изричното си съгласие за разглеждането му в открито съдебно заседание.

Източник: БТА