Дейселблум заплаши да спре помощта за Гърция при неизпълнени реформи
Дейселблум заплаши да спре помощта за Гърция при неизпълнени реформи / снимка: БГНЕС

Ръководителят на Еврогрупата Йерун Дейселблум каза преди срещата на финансовите министри от еврозоната в Бруксел, че помощта за изпадналата в криза в Гърция може да бъде спряна, ако не бъдат осъществени исканите от кредиторите промени.

"Ако Гърция не успее да изпълни мерките, които предвижда постигнатото с ЕС споразумение, помощта бързо ще бъде спряна", каза председателят на Еврогрупата.

МВФ очаква от Европа решения по облекчаването на гръцкия дълг

Еврогрупата ще направи оценка на извършените реформи в Гърция през септември и октомври. „Ако мерките не са изпълнени, програмата за помощ може бързо да бъде прекъсната", подчерта Дейселблум. Той изрази увереност, че Гърция ще изпълни своите ангажименти.

По-рано през деня гръцкият парламент одобри споразумението за трети спасителен пакет за страната на стойност 85 млрд. евро. В замяна на това кредиторите изискват от балканската държава промени, като около 40 реформи за записани в първата част от гласувания от депутатите документ. Споразумението бе прокарано през парламента, въпреки че десетки избраници от управляващата партия СИРИЗА на премиера Алексис Ципрас, включително бившият финансов министър Янис Варуфакис гласуваха против него.

Гърция одобри споразумението, Ципрас не съжалява за "компромиса с кредиторите"

В изявлението си преди решителния вот в Гърция минитър-председателят Ципрас заяви, че не съжалява за постигнатия „компромис с кредиторите".

Източник: БГНЕС