Дебютът на първия китайски пътнически самолет се забавя
Дебютът на първия китайски пътнически самолет се забавя / netinfo

Дебютът на първия китайски пътнически самолет бе отложен с най-малко шест месеца поради забавяне в разработването на основни системи, съобщи самолетостроителят, цитиран от АФП.

Първият полет на ARJ-21, първоначално планиран за март, бе нарочен за септември или октомври, съобщават от компанията AVIC I Commercial Aircraft Co. Ltd пред АФП.

Това основно се дължи на проблеми в разработването на основни системи на самолета, казват от компанията. От фирмата уверяват, че ключовите системи, включително системата за контрол на самолета ще бъдат готови навреме, така че самолетът да достигне до купувачите през 2009 година, както е планирано. ARJ-21 с 70-90 места получи 181 местни поръчки, съобщиха по-рано от авиостроителя. Освен това единственият чуждестранен купувач – компанията GE Commercial Aviation Services със седалище в САЩ, е поръчала пет самолета и има намерение да купи още 20.

Въпреки, че ARJ-21 е смятан за самолет китайско производство, голяма част от елементите на самолета, включително двигателите, се проивежда в чуждестранни заводи.