Данута Хюбнер: Заради лоша администрация нямате европари
Данута Хюбнер: Заради лоша администрация нямате европари / Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
Данута Хюбнер: Заради лоша администрация нямате европари
40196
Данута Хюбнер: Заради лоша администрация нямате европари
  • Данута Хюбнер: Заради лоша администрация нямате европари

Подобряване на качеството на местната администрация в България, за да може да се усвояват повече европейски пари, препоръча бившият европейски комисар, а сега евродепутат Данута Хюбнер. Тя е наясно със случващото се в България, тъй като беше комисар по регионално развитие, а сега председателства такава комисия в Европейския парламент.

В интервю за Дарик Хюбнер заяви, че за да се намали корупцията, трябва да се намали и броят разрешителни, необходими за започване на бизнес.

„Няма причина България да прилага европейските проекти толкова бавно. Имате огромни нужди, бедни сте, трябва да се модернизирате бързо, трябва да повишите стандарта на живот, трябва да се повишат заплатите, трябва да се повиши продуктивността. Заради това трябва да инвестирате в продуктивността на труда, в иновации", препоръча Хюбнер.

Според нея сегашното правителство полага големи усилия да подобри координацията на правителствено ниво. „Европейската комисия помага, ние в парламента също се опитваме да помогнем. Но централното ниво е едно нещо, а местното ниво е друго", коментира тя. По думите й именно там има нужда да се прилагат все повече и повече проекти, като това са местата, където има нужда от инвестиции в енергийна ефективност, училища, болници.

Според Хюбнер качеството на местната администрация в България е много ниско. Тя допълни, че заради това не могат да се подготвят добри проекти.

Цялото интервю четете тук