Дацов: Две години бюджетът беше миш-маш
Дацов: Две години бюджетът беше миш-маш / снимка: БГНЕС, архив
Дацов: Две години бюджетът беше миш-маш
47682
Дацов: Две години бюджетът беше миш-маш
  • Дацов: Две години бюджетът беше миш-маш

Правителството трябва да потърси споразумение с Международния валутен фонд (МВФ). Това заяви финансистът Любомир Дацов в „Денят” на Дарик. По думите му през последните две години бюджетите на правителството са били като „миш-маш” и това време е пропуснато за ключови реформи. Ето защо не е учудващо случващото се в момента у нас – масови протести от различни браншове и огромен дефицит в НОИ. Според Дацов цялата ситуация не трябва да се гледа на парче, а цялостно.

„Още преди две години България трябваше да вземе кредит и да сключи споразумение с МВФ. Това, което се случваше с бюджета, беше ясно. Наличието на дефицит беше ясно още преди две години, че ще продължи доста дълго време. Трябваше да се осигури външно финансиране, за да не се явява държавата конкурент на банките и на фирмите. В момента правителството се финансира чрез емисия на ценни книжа, които са много повече от 2 млрд. Всяка година се плащат няколко милиарда от бюджета, купуване и продаване на ценни книжа. 2 млрд. и нещо са допълнително издадените бонове над погашенията, които имаше правителството. Така че, тези 2 млрд. са пак пропаганда, те не са проблем за осигуряване”, обясни Любомир Дацов.

Според него „въпросът е, че се изземаше ресурс от банките и те предпочитаха да кредитират много по-сигурната държава, отколкото да насочат тези кредити към домакинствата и към частния бизнес. Вследствие на това и икономическата активност е доста по-ниска в България, отколкото можеше да бъде”. „С две ръце, макар и закъсняло, подкрепям България да стигне до споразумение с МВФ и да има достъп до външно финансиране, то е разумно в този момент”, каза още Дацов.

Цялото интервю чуйте в прикачения звуков файл