Цветан Цветков е новият шеф на Сметната палата
Цветан Цветков е новият шеф на Сметната палата / снимка: БГНЕС
Скандала между Георги Кадиев, Йордан Цонев и Валери Симеонов
78828
Скандала между Георги Кадиев, Йордан Цонев и Валери Симеонов
Цветан Цветков ще предложи Горица Грънчарова за свой заместник
  • Скандала между Георги Кадиев, Йордан Цонев и Валери Симеонов
  • Цветан Цветков ще предложи Горица Грънчарова за свой заместник

Цветан Цветков е новият председател на Сметната палата. Неговата кандидатура беше издигната от ГЕРБ и Реформаторския блок.

Депутатите първоначално имаха избор между двама кандидати - Цветков и предложената от Патриотичния фронт Горица Грънчарова. В зала обаче патриотите оттеглиха кандидатурата и това доведе до скандал.

Малко преди депутатите да изберат кой да оглави Сметната палата между Цветков и Грънчарова, патриотите ги изненадаха, като оттеглиха своята кандидатура. Така в състезанието остана само издигнатият от ГЕРБ и Реформаторския блок кандидат. За сметка на това патриотите поискаха Грънчарова да бъде зам.-председател на Сметната палата.

Скандал беляза избора

Така се стигна до скандал в пленарната зала и обвинения, че зад Грънчарова всъщност стои ДПС. В остър спор влязоха Георги Кадиев от левицата, Йордан Цонев от движението и лидерът на партиотите Валери Симеонов.

„Поздравявам Йордан Цонев за това, че те успяха да наложат тяхната кандидатура, успяха да извият ръцете на ГЕРБ, на Патриотичния фронт, да накарат реформаторите да седят прави и да треперят. Къде е Радан Кънев сега да излезе да обяснява как ще разформирова модела „Кой". Това, което се случва днес, е моделът „Сърница 2". Натриха ви носовете. Това се случва, господин Цветанов. Излезте и обяснете на българските избиратели как се случи това нещо, как се случи тази сделка, по кой начин. След като ви гласуваха външния дълг, след като ви гласуваха плоския данък, сега ви гласуват и Сметната палата", каза Кадиев.

От своя страна Йордан Цонев от движението, каза, че депутатите от ДПС ще подкрепят Цветков и че самият Цонев като председател на бюджетната комисия в 38-мото НС е работил с него по проект за финансова полиция. „Господин Кадиев, тогава, когато вие работихте за Мултигруп, аз бях председател на бюджетната комисия на 38-мото Народно събрание. И с вашата кандидатура, която вие подкрепяте с чисто сърце - господин Цветков, аз съм работил по проекти. Единият от които е създаването на финансова полиция в България, която да се занимава с тежките финансови престъпления", каза Цонев.

От своя страна Кадиев обясни, че в периода 1992-1995 година е бил журналист във вестник „24 часа". „Тогава по молба на Димитър Иванов - вицепрезидент на Мултигруп, написах прословутата статия за гущера и опашката, което беше работа в рамките на един час. 20 години по-късно все още се говори за тази статия, което до известна степен е оценка и на моята работа, макар и зад кулисите, тъй като официалният автор беше Илия Павлов и той си сложи името под статията, без изобщо да я е виждал. Дето се вика, ако това ми е работата за Мултигруп, халал да ми е", каза Кадиев.

Валери Симеонов от своя страна препоръча на депутата от опозицията във връзка с отправените упреци да чете по-малко конспиративни романи, по-малко криминалета. „Малко това ви влияе психически", обърна се Симеонов към Кадиев.

В крайна сметка в подкрепа на Цветков гласуваха от всички парламентарни групи с изключение на БСП и Атака.

Опонентката Горица Грънчарова става зам.-шеф на Сметната палата

След като без никакви проблеми единствената кандидатура беше одобрена, в кулоарите на парламента новият шеф на Сметната палата призна, че ще предложи Грънчарова за свой заместник.

„Сметната палата е контролен инструмент на парламента. За да може да работи добре, трябва да има съгласие между всички парламентарно представени партии за ръководството на Сметната палата. Затова аз не съм поел ангажимент, но се съгласих да предложа Горица Грънчарова, която беше мой опонент, но преди това беше мой колега, за зам.-председател на Сметната палата, за да може да се осигури както широка парламентарна подкрепа на одитната институция, така и да има стабилност и приемственост в самия одитен орган", аргументира се Цветков.

Освен Грънчарова Цветков трябва да номинира още един зам.-председател, който щял да уточни с политическите партии.

Какви са приоритетите на Сметната палата според Цветан Цветков

Цветков е бивш зам.-председател на Сметната палата, като е отговарял за финансовия контрол върху дейността на политическите партии, ръководил е дейността по планиране и извършване на финансовите одити и одити на изпълнението, бил е директор на "Държавен финансов контрол" към Министерството на финансите и на Агенцията за държавен вътрешен финансов контрол, а между 2002 - 2003 година е бил съветник на министъра на финансите.