Чуждестранни работници ще стимулират китайската икономика
Чуждестранни работници ще стимулират китайската икономика / netinfo

Китай иска да привлече допълнително 150 000 чуждестранни квалифицирани работници в различни области - от енергетиката до селското стопанство - до 2010 г., за да подпомогне бъдещето развитие на икономиката си. Това съобщи днес държавният в. "Чайна дейли", цитиран от Ройтерс и БТА.

Най-населената страна в света има "огромна нужда от способни хора от чужбина, които да подпомогнат развитието и иновациите", посочва изданието.

"Ще представим допълнителни закони и правила, както и преференциални политики, за да защитим по-добре правата и интересите на чуждестранните експерти чрез съвместна работа с министерствата", заяви директорът на Държавната служба по въпросите на чуждестранните експерти Цзи Юншъ.

Новите правила ще помогнат на чужденците да се справят с различни проблеми като здравното осигуряване и образованието на децата им, добави Цзи.

Правителството отдавна е разработило програма за "чуждестранни експерти", по която бяха привлечени хиляди чужденци, които работят като учители и редактори в държавни печатни медии, или в предавания на езици, различни от китайския.

Въпреки това страната има трудности в привличането на опитни ръководители, които да останат по-дълго време в Китай, заради замърсяването на околната среда, трудности с езика и други проблеми, отбелязва Ройтерс.