ЧЕЗ: Намалели са кражбите върху електросъоръженията
ЧЕЗ: Намалели са кражбите върху електросъоръженията / снимки: Sofia Photo Agency, Юлиана Николовa
ЧЕЗ: Намалели са кражбите върху електросъоръженията
54437
ЧЕЗ: Намалели са кражбите върху електросъоръженията
  • ЧЕЗ: Намалели са кражбите върху електросъоръженията

Кражбите и посегателства върху електросъоръженията са намалели с 43 на сто след приемането на промените в Закона за управление на отпадъците. Това каза регионалният мениджър на ЧЕЗ за България Петър Докладал. От дружеството планират да подновят 110-киловолтовата мрежа в столицата. Компанията стартира проекти за подмяната на кабели в 3 подстанции в столицата. Новите съоръжения ще бъдат с алмуниев вместо с меден екран, като така няма да привличат интереса на крадците.

Важни за електроснабдяването 110-киловолтови кабели ще бъдат подменени в столицата. Това каза Цветомир Ралчев от ЧЕЗ: „Изпълнението на тези два проекта са свързани с обмяна и изграждане на кабели 110 киловолта и реконструкция на две подстанции на територията на София. Тежък е, защото кабелите минават през самия център на София. Обектите ще започнат тази година. Идеята е да приключат в рамките на тези две години".

Двата проекта са включени в исканото от компанията увеличение на инвестициите. Покачването им е пряко свързано с увеличението на цените на електричеството. Даклакдал коментира обаче, че регулаторът най-вероятно ще разреши минималното им покачване: „Поискахме фактически 30% повече от сегашния одобрен обем. Сега е 111 милиона, ние поискахме 151 милиона, а повишението ще е много малко".

До 2-3 години ЧЕЗ ще изкупи всички съоръжения, изградени от строителни предприемачи. Това каза пък Димо Петров от компанията: „За регулаторната година ще приключим на около 50 милиона изкупени съоръжения – трафопостове, кабели ниско, всякакви – около 1000 сключени договора имаме. До две години с този темп ще приключим".

Дружеството е инвестирали 2,7 млн. лева в подмяната на кабели в подстанциите „Красно село", „Връбница и „Боримечката".

ЧЕЗ Намалели са кражбите върху електросъоръженията
netinfo