Чакаме писмо от Брюксел за плащанията по ФАР
Чакаме писмо от Брюксел за плащанията по ФАР / снимка: DarikNews

„Нямам информация за получено писмо от ЕК във връзка с размразяване на плащанията по програма ФАР", коментира пред Дарик Юлиана Николова, секретар на Съвета за управление на еврофондовете. В рамките деня обаче се очаква писмото да бъде предоставено на българските власти, потвърдиха за Дарик източници от Брюксел.

Става въпрос за размразяване на част от средствата, а не само за позволено разплащане на проектите със собствени средства от наша страна. Около 330 млн. евро се очаква да бъдат отблокирани за страната ни, като най-вероятно ще се финансират само договори, сключени до юли 2008 година. Тогава ЕК отне акредитациите на двете агенции към Министерството на финансите и Министерството на регионалното развитие заради установени груби нарушения. Двете ведомства сами предложиха финансова корекция за неспасяемите прокети, но дали тя е била одобрена от Брюксел, ще стане ясно от писмото.

По десет от пътните проекти по програмата, по които има установени редица нарушения, страната ни ще трябва да върне на Европейската комисия 23 млн. евро, които е усвоила. Общата стойност на тези проекти възлиза на малко повече от 50 млн. евро. Шест от десетте проекта вече са довършени. Все още се работи по четири от тях, за които кабинетът гласува да бъдат отпуснати до 40 млн. лв.

Вчера финансовият министър Симеон Дянков прогнозира положително развитие по въпроса за размразяване на част от европейските средства. По думите му държавата не задържа плащания към фирми - изпълнителки на обществени поръчки, а обясни че в момента не се правят плащания по проекти, съфинансирани от Брюксел.