Цените на ипотечните кредити в левове и евро отново без промяна
Цените на ипотечните кредити в левове и евро отново без промяна / netinfo

„МОИТЕ ПАРИ” стартира втори индекс на ГПР по ипотечни кредити

Вторият индекс от семейството Индекси МОИТЕ ПАРИ проследява движението на ГПР по ипотечни кредити отпуснати в евро. Както първият, така и новият индекс осреднява Годишния Процент на Разход (ГПР) по 20-годишни ипотечни кредити на избрани търговски банки. Сумата на кредита, при която се правят изчисленията е 25000 евро, стойност на имота 40000 евро и анюитетна месечна вноска. В индекса са включени същите 15 банки, както при Индекс МОИТЕ ПАРИ (BGN) (банките притежават над 95% пазарен дял при евровите ипотечни кредити). Структурата на банките е следната: 10 банки от Първа група и 5 банки от Втора група. Класификацията на банките по групи е според критериите на БНБ.

При изчислението на Индекс МОИТЕ ПАРИ (EUR) са използвани най-добрите оферти на избраните търговски банки. МОИТЕ ПАРИ използва ГПР, като база за сравнение, тъй като той е единствения обективен критерий, който включва не само обявената лихва, но и всички такси и комисиони платими от клиента.

За база при изчисляване на индексът е приет месец август 2006 г. Този месец е избран и за базов при изчисляването на верижният индекс, като стойността му е приета да е 100 (август 2006 г. = 100).

Динамика на Индекс МОИТЕ ПАРИ (BGN)

За четвърти пореден месец от началото на годината Индекс МОИТЕ ПАРИ (BGN) не отбелязва развитие. Настоящата стойност на индекса е само с един базисен пункт над стойността от март. Подобно изменение е пренебрежимо малко и може да се счита, че такова практически няма. Наблюдаваната тенденция на застой бе прогнозирана от „МОИТЕ ПАРИ” още в края на миналата година. С новата стойност на Индекс МОИТЕ ПАРИ (BGN) се подкрепя още веднъж твърдението, че все още не са налице необходимите предпоставки за видимо подобрение на офертите. Вглеждането в стойностите на индекса разкрива характерна тенденция. Част от нея е цитираният по-горе застой. Нещо повече, развитието на тенденцията е линейно още от октомври 2006 г. От тогава, до април 2007 г. стойностите на индекса са много близки, като толерансът е в рамките от 1 до 7 базисни пункта. Това е показателно, че предстоящото присъединяване към ЕС и самото присъединяване в последствие не промени нищо на пазара на ипотечни кредити. Цените на кредитите останаха на почти същите нива.

Макар и периодът до месец април да се характеризира с редица промоции на някои банки, това не се отрази положително върху тенденцията. Не се отрази и негативно. Трябва да се отчете, че през изминалия месец една от банките участваща в индекса подобри своите оферти. Подобрението се дължи не толкова на нови по-ниски лихви, а на превърщането на промоционалните в постоянни.

Други три банки също промениха своите оферти. Те покачиха лихвите си с по 10 базисни пункта. Това естествено даде своето отражение и върху ГПР по офертите им (вкл. и по най-добрите). Тези промени са в основата на отбелязаното незначително нарастване на Индекс МОИТЕ ПАРИ (BGN) през април. Покачването на лихвите не е голямо, поради което и отражението върху индекса не е осезаемо.

Интересни ще бъдат идните месеци до средата на годината. Все още няма ясна представа в каква посока ще поемат лихвите. Може би покачването на лихвите на споменатите три банки е малък сигнал за възможно покачване на лихви и при други банки в бъдеще – нещо, което „МОИТЕ ПАРИ” също предположи още миналата година.

Динамика на Индекс МОИТЕ ПАРИ (EUR)

От началото на изчисляването на индекса се наблюдава ясна тенденция на подобряване на най-добрите оферти на банките. Видно е, че през септември 2006 г. се отбелязва рязък спад в индекса в размер на 40 базисни пункта. След този период развитието на динамиката е относително плавно, като само през януари 2007 г. се отчита малък пик. Независимо от това, тенденцията запазва низходящата си посока и това продължава до месец март т.г.

Настоящата стойност на Индекс МОИТЕ ПАРИ (EUR) е с 10 базисни пункта по-висока в сравнение с тази от предходния месец (7.45%). Нарастването не е осезаемо, поради което може да се каже, че вероятно и при евровите кредити ще започне период на застой. Това ще бъде по-ясно следващите два месеца.

Върху настоящата стойност на индекса влияние оказват промените по офертите на 4 от банките включени в него. Три от тях влошават леко най-добрите си оферти в резултат на покачване с 10 базисни пункта на лихвите си.

Четвъртата от банките с промени по офертите си леко подобрява своята. Причина за това е намаление на договорената лихва с 25 базисни пункта. Независимо от немалкото подобрение, нарастването на лихвите на останалите три банки го неутрализират. В резултат на това Индекс МОИТЕ ПАРИ (EUR) не само не успява да се подобри, но дори се покачва с цитираната по-горе стойност.

Както при Индекс МОИТЕ ПАРИ (BGN), така и тук стойностите на индекса са много близки (за периода октомври 2006 г. – април 2007 г.). Толерансът между стойностите на Индекс МОИТЕ ПАРИ (EUR) е малко по-малък (около 4 базисни пункта) от този при Индекс МОИТЕ ПАРИ (BGN). Независимо от това, тенденцията и за двата индекса е ясна – първоначално подобрение на офертите и след това задържане на тези нива за определен период. Колко ще продължи той, все още не може да се каже със сигурност, но е почти сигурно, че тенденцията на застой ще се задържи такава до края на юни.