Цените на храните в Русия може да скочат
Цените на храните в Русия може да скочат / ThinkStock/Getty Images

Цените на хранителните стоки в Русия вероятно ще се покачат, ако не бъде заместен бързо вносът от Турция, заяви руският заместник-министър на икономическото развитие Олег Фомичов, цитиран от ТАСС.

По думите му "сериозните промени в обема на вноса" се отразяват от една страна на стокооборота, а от друга на обема на продоволствените стоки. Фомичов уточни, че вероятността за увеличение на цените на храните е "минимална".

Пред репортери в кулоарите на Руския икономически и финансов форум в Дубай Олег Фомичов припомни, че Турция е петият по обем търговско-икономически партньор на Русия и промените в двустранните отношения неизбежно ще променят макроикономическите показатели на Русия. Той отбеляза, че ако турските инвестиции в Русия бъдат спрени, това ще повлияе негативно на "инвестиционната динамика", а чрез инвестициите и върху обема на брутния вътрешен продукт.

Отношенията между Москва и Анкара се влошиха, след като на 24 ноември турските ВВС свалиха руски боен самолет на сирийско-турската граница, заявявайки, че руснаците са навлезли в Турция. Руската страна отрече да е имало прекосяване на границата.

На 28 ноември руският президент Владимир Путин издаде указ, с който наложи ембарго върху вноса на някои турски стоки, забрани дейността на организации под юрисдикцията на Турция и наемането на турски граждани на работа в Русия от 1 януари 2016 г. в някои сектори. Путин отмени безвизовия режим с Турция и прикани туроператорите да не пращат туристи към турските курорти и авиопревозвачите да не извършват чартърни полети до и от Турция. Наложен бе и по-строг контрол върху дейността на турските въздушни превозвачи на територията на Русия.

Източник: БТА