Цената на тока ще се повиши наесен
Цената на тока ще се повиши наесен / снимка: БГНЕС
Цената на тока ще се повиши наесен
74301
Цената на тока ще се повиши наесен
  • Цената на тока ще се повиши наесен

Скок на цената на тока очаква потребителите от октомври. Това потвърди пред Дарик Еленко Божков от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране. Въпреки че не се нае с конкретни цифри, Божков увери, че драстични промени няма да бъдат допускани.

След като регулаторът е направил оценка на дефицитите в системата, е разписана възможност за плавни увеличения на цената на тока през годините, за да не се ударят шоково потребителите. Ако имаме решение на Европейската комисия за промени на договорите с американските централи от Маришкия басейн и задължителното изкупуване на електроенергията от възобновяемите централи, скокът от октомври може да е минимален, заяви още Божков.

"Сега ни остава да компенсираме още половин милиард. Да разчитаме на Европейската комисия, че ще уважи и ще даде ход на жалбите ни, свързани с длъгосрочните договори с ТЕЦ-овете "Марица-изток 1" и "Марица-изток 3" като неправомерна държавна помощ и за възобновяемите източници като прекомерна държавна помощ и при това положение ще ни остане да компенсираме половин милиард лева, които ако ги разсрочим в годините, можем да говорим за минимално увеличение на цената от октомври", каза Божков.

На въпрос, ако до октомври няма решение на ЕК по жалбите за двете американски централи и ВЕИ, това как би се отразило на цената за крайния потребител, Божков отговори, че винаги остава отворена вратата с плавни увеличения да се изчака решението на Брюксел.

Запитан доколко реална е опасността от режим на тока, представителят на енергийния регулатор каза, че такава опасност изобщо не съществува. Първо, ние в момента се намираме в състояние на свръхпроизводство на ток и много често се налагат ограничения на производителите или промяна на графиците на различните производители, така че те да се съобразят с ниската консумация, и второ, състоянието на преносната система - и на ЕСО, а и на трите ЕРП-та е добро, каза Божков.