Бюджетният дефицит на Гърция може да я отведе до съда
Бюджетният дефицит на Гърция може да я отведе до съда / снимка: БГНЕС

Европейският съюз е на път да санкционира Гърция и да постави под съмнение данните, представени от министерството на икономиката на страната за бюджетния й дефицит, съобщава в. "Елефтелотипия".

Цитирани от изданието официални статистики от Евростат показват, че дефицитът в държавния бюджет на Гърция миналата година е бил 3,2 на сто от БВП на страната, докато правителството в Атина е представило прогнозни разчети за 2,7 на сто.

Европейската статистическа служба смята, че през март 2008 г. бюджетният дефицит на Гърция е бил 3,7 на сто от БВП, докато в прогнозите си управляващите консерватори са поставили като цел дефицитът да не надхвърля 1,6 на сто.

Този факт би могъл да постави гръцката икономика отново под надзора на ЕС. Очевидно управляващата партия Нова демокрация използва счетоводните еквилибристики, до които прибегна и предишният кабинет на социалистите от ПАСОК и това кара екипа на премиера Костас Караманлис да затегне икономическите мерки, за да се отърве от санкции от страна на ЕС, пише в. "Елефтеротипия".

Финансовите проблеми на Гърция датират отдавна. През 1999 г. Гърция излъга за бюджетния си дефицит, за да бъде приета в еврозоната и да въведе еврото, пише изданието.