Бюджетната комисия прие промените за временния синдик в КТБ
Бюджетната комисия прие промените за временния синдик в КТБ / снимки: БГНЕС

Парламентарната бюджетна комисия прие на второ четене промените в Закона за банковата несъстоятелност, според които дори и да не е открита процедура по несъстоятелност в банка с отнет лиценз - в случая КТБ, да може да се назначи временен синдик.

Представителите на всички парламентарни сили, с изключение на Атака, които подкрепиха само някои текстове от законопроекта, гласуваха "за" промените. Законът за банковата несъстоятелност, приет преди 10 години, всъщност за първи път се проиграва на
живо и се вижда какво липсва, коментира пред медиите председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова.

Тя посочи, че лицензът на КТБ е отнет още през ноември, но вече четвърти месец съдът не е започнал процедурата по несъстоятелност, защото има съдебни правила, които спазва. Това безвремие обаче не може да продължава, затова всички партии се обединихме около идеята да бъде създаден институтът на така наречения временен синдик, който да влезе в банката и да замени квесторите, каза Стоянова.

Според приетите текстове, временният синдик ще има правомощия да опазва, попълва, управлява и издирва имуществото на банката. В правомощията му е и при условията, предвидени в закона, да иска прекратяване, разваляне или унищожаване на сделки, по които банката е страна. Целта на временния синдик ще е да опазва масата на несъстоятелността, посочи Стоянова. Тя каза, че временният синдик ще може да внася отменителни искове, с които да атакува сключени преди отнемането на лиценза сделки по прихващания. Така ще могат да бъдат атакувани сделки по прихващания от датата на поставяне на банката под специален надзор.

През ноември миналата година парламентът прие други промени в същия закон, според които прихващанията, извършени след поставяне на банка под специален надзор, могат да бъдат частично недействителни до размера в който са защитените по закона депозити, припомни Менда Стоянова. Преди приемането на тези законови промени квесторите са признавали прихващания и така с 800-900 млн.лв. е намаляла масата на несъстоятелността.

Според Стоянова е въпрос на съдебно тълкуване, ако синдиците заведат искове за тези прихващания, дали те ще бъдат признати.

Временният синдик ще може да наеме специализирана компания, която да издири имуществото и да проследи трансакциите, извършени от банката, като така да осигури връщане на част от тези средства, обясни Менда Стоянова. Тя уточни, че вече има
подадени няколко молби от подобни компании и предстои Фондът за гарантиране на влоговете в банките /ФГВБ/ да избере една от тях.

Временният синдик ще бъде управляван от ФГВБ, а дейността му - наблюдавана от министъра на финансите. Институтът на временния синдик ще включва двама синдици - физически лица, избрани от регистър на БНБ за банкови синдици. Регистърът е бил създаден още с приемането на Закона за банковата несъстоятелност, а сега в него са включени още хора, посочи Менда Стоянова. Тя изрази надежда, че утре промените в закона ще бъдат приети на второ четене и в пленарна зала и че веднага след влизането в сила на закона съдът ще назначи по предложение на ФГВБ двата синдика в КТБ. Според Стоянова това ще стане още следващата седмица. С назначаването на синдиците автоматично ще бъдат прекратени правомощията на квесторите.

Дружеството "Бромак", което е мажоритарен акционер в КТБ, изпрати сигнал до председателя на парламента Цецка Цачева във връзка с подготвяния законопроект. Според "Бромак" този законопроект е в противоречие с Конституцията на България, правото на Европейския съюз и правовия ред в страната.

Вижте какво се казва в сигнала на Бромак

Източник: БТА