„Бромак възрази за законопроекта за временни синдици в КТБ
„Бромак възрази за законопроекта за временни синдици в КТБ / снимки: БГНЕС

Мажоритарният акционер в КТБ - дружеството „Бромак" на Цветан Василев, твърди, че подготвяният законопроект за временни синдици в КТБ е в противоречие с Конституцията на България, правото на Европейския съюз и правовия ред в страната. Аргументите за това са изложени в сигнал от преставляващия "Бромак" Здравко Босаков до председателя на парламента Цецка Цачева.

Назначават временни синдици в КТБ

Миналата седмица по инициатива на премиера Бойко Борисов представителите на парламентарно представените партии проведоха срещи във финансовото министерство и постигнаха съгласие по промените.

Законовите промени за КТБ са готови, подкрепят ги всички партии в НС

Според „Бромак" изработването, обсъждането и приемането на законопроект за временен синдик на КТБ е в противоречие на Конституцията на Република България, на най-малко три основания. „Те са следните: с приемането на този закон, при положение, че КТБ не е обявена в несъстоятелност от съда и понастоящем има висящо дело във Върховния административен съд (ВАС), по което се оспорва отнемането на лиценза на банката, , т.е. съгласно европейското и българското законодателство тя е "кредитна институция", се оказва пряко и неправомерно въздействие от страна на изпълнителната и законодателна власт спрямо съдебната власт. Като й се оказва натиск по какъв начин да постанови окончателното си съдебно решение по спора за отнемане на лиценза на КТБ - да е бързо и в полза на българската държава, която има да си събира пари от банката. А, ако ВАС обяви за незаконосъобразно и на това основание отмени решението на БНБ, с което се отнема лиценза на КТБ, какво ще стане тогава? Ще могат ли да се върнат обратно действията и актовете на временния синдик, пред кого той ще е отговорен за тези си действия и до какъв размер и обхват ще е отговорността му", се пита в сигнала.

Квесторите в КТБ: Работим в рамките на закона

Друг поставен въпрос е защо е необходимо вкарването на временен синдик в КТБ, при положение че съгласно действащото законодателство, квесторите имат изрично разписани законови правомощия по съхраняване имуществото на банката в интерес на всички кредитори в КТБ. Ако временният синдик се назначава от съда по предложение на Фонда за гарантиране на влоговете в банките, то каква ще е гаранцията за неговата независимост, обективност и безпристрастност, както и как ще се гарантира защитата на интересите на останалите кредитори в банката, задават въпрос от „Бромак".

Регламентирането на временен синдик, в процес на съдебно обжалване на наложена от регулаторен орган административна мярка "отнемане на лиценз" на акционерно търговско дружество - кредитна институция, влиза в колизия с общия режим на Търговския закон, съгласно, който "временният синдик" има своето място в управлението на дружеството само след откриване на процедура по несъстоятелност, каквато по отношение на КТБ няма открита, обясняват от дружеството мажоритарен акционер в КТБ.

Менда Стоянова: КТБ вече не е банка, БНБ няма работа там

Оттам твърдят и че внедряването от законодателя на временния синдик в производството по неприключил специален надзор на КТБ е в противоречие с правото на ЕС и по-специално евродирективата от 2001 година за оздравяване и ликвидацията на кредитните институции. „В тази директива не е предвидено орган на несъстоятелността да участва в процедура преди откриването на процедурата по несъстоятелност. Напротив, допустимо е само обратното:"Важните функции на компетентните органи на държавата-членка по произход преди откриването на производство по ликвидация могат да бъдат изпълнявани и по време на ликвидацията, за да се гарантира правилното протичане на това производство", се казва в сигнала. Според Бромак законопроекта провиторечи и на директивата от 1998 година относно окончателността на сетълмента в платежните системи и в системите за сетълмент на ценни книжа.

Според „Бромак" с „привнасянето на фигурата на временния синдик при законосъобразно спряно производство за обявяване на несъстоятелност на КТБ по действащия закон за банковата несъстоятелност се нарушава не само независимостта на съда, но и се изземват компетенциите и независимостта на регулаторния и надзорен орган - БНБ, за което е много вероятно срещу България да бъде открита наказателна процедура и страната ни да бъде санкционирана от ЕК за нарушаване на нормите на правото на ЕС".

Източник: БГНЕС