Назначават временни синдици в КТБ
Назначават временни синдици в КТБ / снимка: БГНЕС
Назначават временни синдици в КТБ
78553
Назначават временни синдици в КТБ
  • Назначават временни синдици в КТБ

След среща между всички политически партии във Финансовото министерство бе взето решение в Корпоративна търговска банка (КТБ) да бъдат назначени двама временни синдици. Те ще влязат в банката на мястото на квесторите. Ще бъдат назначени от Фонда за гарантиране на влоговете и ще останат в КТБ до назначаването на постоянен синдик, което може да стане едва, след като стартира делото за несъстоятелност на банката, което в момента е спряно.

Правомощията на временните синдици ще бъдат почти като тези на постоянните. Основните им функции ще бъдат да предприемат защитни и обезпечителни мерки по отношение на имуществото на банката, като те ще имат право да атакуват вече сключени и разпоредителни сделки и да искат обезпечение от съда.

Назначаването на временните синдици ще стане чрез законодателни промени в Закона за банковата несъстоятелност. Това решение бе взето с консенсус от всички политически партии, а самите промени ще бъдат гласувани следващата седмица.

"Благодаря на всички политически партии в парламента, защото не политиканстват в случая с КТБ, за да върнем тези милиарди, за това, че помогнахте да се спаси държавно имущество". Това заяви премиерът Бойко Борисов на брифинга в Министерството на финансите. До него бе и финансовият министър Владислав Горанов и представителите на всички парламентарни групи в НС, с които са стигнали до консенсус за назначаване на двама синдици на мястото на квесторите в КТБ и за законодателни поправки по казуса.

Ще подкрепим промени в Закона за банковата несъстоятелност и ще настояваме да се потърси отговорност от действащите лица, които са позволили да се краде от банката, потвърди решението и Мая Манолова от ПГ на БСП Лява България. От БСП ще настояваме за контрол върху целия процес на несъстоятелност, има доста въпросителни около дейността на квесторите в КТБ, назначени от БНБ, каза тя.