Законовите промени за КТБ са готови, подкрепят ги всички партии в НС
Законовите промени за КТБ са готови, подкрепят ги всички партии в НС / снимки: БГНЕС

Законодателните промени, които ще позволят въвеждане на временен синдик в КТБ са готови, очаква се да бъдат гласувани следващата седмица. Това съобщи на пресконференция министърът на финансите Владислав Горанов след поредната среща с представители на парламентарно представените политически сили.

За първи път можем да видим законопроект, подписан от всички политически партии и това показва, че когато има въпрос от национално значение може да се намери консенсус, отбеляза Горанов. Той обясни, че законодателното предложение ще бъде входирано в парламента в понеделник, тъй като тогава изтича срокът за внасяне на предложения за допълнителни промени в Закона за банковата несъстоятелност, внесен от Реформаторския блок и приет на първо четене.

Назначават временни синдици в КТБ

Законодателните промени предвиждат въвеждане на института временен синдик с повече правомощия от синдика по търговска несъстоятелност. Правомощията ще са свързани с управление и опазване на имуществото на КТБ в периода от отнемането на нейния лиценз до обявяване на нейната несъстоятелност от съда, посочи Горанов.

Възприети бяха нашите предложения за осигуряване на публичност и контрол върху работата на синдиците, както и на възможност за предоставяне на информация за всичко, което се случва в банката, съобщи депутатът от БСП лява България Мая Манолова. Очакваме, че това което се случи при управление на квесторите, вече ще е невъзможно чрез процедурите за контрол, каза Манолова. Тя добави, че се надява с промените да се осуетят и вече предприети действия за разграбване на активите на банката.

Йордан Цонев от ДПС заяви, че е изключително удовлетворен от името на своята парламентарна група да подпише предлаганите промени. Петър Славов от Реформаторския блок отбеляза, че РБ активно се е включил в изработване на промените. Най-после намира законодателна уредба възможността да се ангажира специализирано лице или институция в разследване на банкови фалити, каза Славов. Той обясни, че сега временният синдик ще има възможност да ангажира такава фирма и ще стане ясно къде са отишли парите от КТБ, кои лица са ги получили и какво са направили с тях. Регистърът на синдиците на БНБ ще стане публичен, за да е ясно от кои лица се избират синдици, предвиждат още промените.

В отговор на въпрос защо са необходими промените след като квесторите в КТБ, назначени от Централната банка, заявиха, че не са разрешавали никакво разпореждане с имущество на банката, Горанов посочи, че квестурата не е форма на защита на имуществото на банката при несъстоятелност, а е форма на временно управление на банката в режим на временно специално надзираване на банката.

Квесторите в КТБ: Работим в рамките на закона

Вече отдавна не сме в хипотеза да имаме банка, тъй като надзорният орган БНБ се е произнесъл, че КТБ вече не е банка, каза Горанов. По думите му проблемът идва от
празнотата в законодателството как да се действа в периода от решението на БНБ до настъпването на несъстоятелност, тъй като решението на съда се е забавило много.

Законовите промени за КТБ са готови подкрепят ги всички партии в НС
netinfo

Мая Манолова уточни, че с назначаването на временните синдици ще се прекратят правомощията на квесторите. Синдиците ще бъдат назначени от съда по предложение на ФГВБ. Временните синдици ще бъдат задължени да обявяват на интернет страницата на ФГВБ всички предприети от тях действия - договори и документи, които псключват, посочи Манолова.

Източник: БТА