Българска фирма ще си сътрудничи със завод за целулоза в Черна гора
Българска фирма ще си сътрудничи със завод за целулоза в Черна гора / netinfo

Договор за 1.5 милиона евро подписа българска фирма за инженеринг по време на Българо-черногорския бизнес форум в Подгорица. Събитието се организира в рамките на официалната визита на президента Георги Първанов в Черна гора. Според държавния глава липсата на бързи транспортни връзки е една от причините за слабия бизнес между двете страни.

След срещата с черногорския си колега Филип Вуянович в старата черногорска столица Цетинье Георги Първанов посочи още като причина за изоставането на икономическите отношения между двете държави слабото познаване между бизнеса в България и в Черна гора. Друга пречка, според Първанов, е неактуализираната от години договорно-правна база между двете държави в сферата на икономиката. Първата стъпка беше направена днес с подписването на споразумението за икономическо сътрудничество с Черна гора.

Пред бизнес форума в Подгорица, под патронажа на държавните глави на България и Черна гора, президентът Първанов подчерта, че има няколко предпоставки за активен бизнес между двете страни – географската и езикова близост, добрият политически климат.

В рамките на форума беше съобщено и за подписан вече договор. Българска фирма сключи договор с черногорският завод за целулоза и хартия „Нова Беранка”, в който ще бъдат внедрявани технологии.