България регистрира двойно по-висок ръст на вътрешния туризъм от средния за ЕС
България регистрира двойно по-висок ръст на вътрешния туризъм от средния за ЕС / DarikNews.bg, Дарик Шумен

България регистрира двойно висок ръст на вътрешния туризъм в сравнение със средния за ЕС. Това обяви в Шумен министърът на туризма Николина Ангелкова. Тя се позова на данни от Евростат и обясни, че ръстът на вътрешния туризъм у нас е 6,8 %, докато в другите страни от ЕС е средно 3,3 %.

Министър Ангелкова каза още, че ще организира информационни дни в Шумен. Тя обясни, че с кмета на Шумен Любомир Христов са разговаряли за възможностите за финансиране на туризма по различните европейски програми и финансови инструменти. Николина Ангелкова допълни, че е поела ангажимент през следващия месец в Шумен да бъдат изпратени експерти на министерството, които да обяснят как може да се кандидатства.

„Сектор туризъм на територията на община Шумен, а и на цялата област, трябва да се развива, защото той може икономически да дръпне много региона", каза тя.

Министър Ангелкова заяви, че приоритет на министерството е развитието на вътрешния туризъм. Тя обясни, че в тази посока се организират съвместни кампании както с общините, така и с частния бизнес. Николина Ангелкова отбеляза още, че област Шумен участва в регистъра на туристическите атракции с 121 обекта.

Тя уточни, че през миналата година община Шумен е била посетена от едва 49 000 туристи, докато във Велико Търново те са били 780 000, а във Варна - 2 000 000 души. Ето защо министър Ангелкова обеща да съдейства за комбиниране на летния туризъм край морето с културно-историческия в региона на Шумен.