България работи активно за диверсификация на газовите потоци и доставки
България работи активно за диверсификация на газовите потоци и доставки / БГНЕС

България активно работи за диверсификация на газовите потоци и доставки, каза премиерът Бойко Борисов в приветствия към участниците в 14-та годишна международна конференция на газовата инфраструктура в Европа, която се провежда в София.

Близо 40 години в България не е имало конференция по тази тема на такова високо ниво, подчерта премиерът .

ЕК ни приканва да правим европейски газов хъб

Климатичните промени са факт и то в посока, която не ни харесва. Виждате, че Франция и Германия са "под вода" има незапомнени наводнения и горещини и на Балканите . Колкото и да не искаме да си го признаем ,това се дължи на политиката на хората, която не щади природата, каза Борисов.

Затова по думите му възобновяемите енергийни източници, колкото и да са скъпи, са голяма крачка напред, каза Борисов. България усилено строи газова инфраструктура и реверсивни компресорни станции, през които газът може да върви в двете посоки.

Борисов: Газов хъб "Балкан" ще поема и руски газ

В този глобален свят за да бъдеш силен и успешен, ти трябват отговорни и силни партньори. В това отношение ЕК са най-подходящи, каза Борисов. Затова той е доволен, че газовият хъб "Балкан" беше определен като приоритет от Европейската комисия.

Когато си в подобен могъщ съюз трябва да се спазват правилата, а в Третия либерализационен пакет има ясни правила, които трябва да се изпълняват от всички, каза Борисов. Когато дойдохме на власт предишния мандат, България получаваше най-скъпия газ в Европа, сега получаваме най-евтиния газ, но махнахме три посредника, обясни премиерът.

С газа се определя и политиката на много държави и конфликтите между тях. В момента когато се заговори за Южния газов коридор веднага започнаха конфликтите в Нагорни Карабах - може и да съм мнителен, но това виждам, каза Борисов.

Русия иска да изгражда газопроводи в Европа, но й трябват гаранции

"Ще се намери възможността да се ползва и руският газ, но ще има диверсификация, за да не се случва така, че да останем пак на студено, както преди няколко години. Руският газ трябва да се използва по европейски правила, но да си подготвим газопроводите за диверсификация, че да не стоим на студено", коментира премиерът.

С усилия и дипломатичност, постигнахме най-ниските цени на природния газ в Европа, допълни Борисов.

Източник: БТА