България и Бавария ще си сътрудничат в производството на автомобилни части
България и Бавария ще си сътрудничат в производството на автомобилни части / снимка: Sofia Photo Agency, архив

„България постигна много за последните 25 години, необходимо е обаче да се работи усилено по отношение на реформите в сферите на здравеопазването, образованието, правосъдието и сигурността".

Това посочи президентът Росен Плевнелиев по време на срещата си с председателя на парламента на Бавария Барбара Щам. Държавният глава е на работно посещение в Мюнхен.

Президентът запозна представителите на баварския парламент с макроикономическите резултати на България и с политическата ситуация в страната.

Росен Плевнелиев посочи, че в последните две години стокообменът между България и Бавария расте с близо 20% на годишна база. Над 900 са германските компании от Бавария, които вече работят у нас. Като сектори със сериозен потенциал за сътрудничество са производството на автомобилни части, земеделието, енергийната ефективност, клъстерната политика и др.

Председателят на баварския парламент Барбара Щам запозна държавния глава с мерките, които се взимат на федерално и регионално ниво за ограничаването на т.нар. "имиграция на бедност", която според германските депутати води до незаконно източване на социалните системи в Германия.

Според нея е необходимо да има диференциран подход към имигрантите, а санкциите трябва да се отнасят еднакво за всички, които злоупотребяват със социалните фондове.