България е сред най-желаните от руските туристи дестинации
България е сред най-желаните от руските туристи дестинации / DarikNews.bg, архив

България заема почетното пето място сред най-предпочитаните от руските граждани туристически направления. Това беше оповестено на конференция в курорт "Албена", която премина под наслов "Перспективи в развитието на руския туризъм в България". Във форума се включиха представители на 34 водещи руски туристически фирми.

България е сред най-търсените дестинации за летен туризъм

Туристическият поток, който почиваше в Турция сега се преразпределя към други страни, коментира пред журналисти Валерия Романенкова, директор "Маркетинг и продажба" в туристическата фирма, организатор на проявата в "Албена".

По нейни данни най-сериозно увеличение на руските туристи се наблюдава в Кипър, където практически отсъстват визови формалности. Второто място в момента си делят Гърция и Тунис, на четвърто място са курортните дестинации в самата Русия, а България се нарежда на почетното пето място като най-желана от руснаците дестинация.

Най-актуалният проблем пред руските туристи в момента е свързан с формалностите при издаване на визи, коментира Романенкова.

По време на форума стана ясно още, че руският турист търси хотели на брега на морето с хранене по формулата "всичко в цената" - 24 часа в денонощието, с детски клубове, анимация и безплатно плажно оборудване.

Очакваме с 30% повече руски туристи през Лято 2016

Ръст на руските туристи от 20-25% в сравнение с лятото на 2014 г., прогнозира  генералният консул на Руската Федерация във Варна Сергей Лукянчук, който беше гост на форума. Той поясни, че в този процент влизат и руските граждани, които идват в страната ни, за да ползват имотите, които са купили тук.

Живко Табаков, съветник на министъра на туризма, обяви, че над 300 000 руски семейства имат недвижимост в България.

Къде ще почиват туристите в България това лято

Според търговския директор на "Албена" Маргита Тодорова, ръстът на руските туристи това лято ще бъде от порядъка на 5-10%.

"Трябва да се борим за руския турист. Не бива да смятаме, че руснаците, които са посещавали Турция ще изберат автоматично България. Трябва да ги информираме коректно за всички преимущества на страната ни", коментира тя.

Още новини от Добрич