През миналата година българските домакинства са намалили консумацията на хляб и тестени изделия. Средно на човек потреблението на тези продукти е 93.2 килограма или с 4.6 кг по-малко спрямо 2013-а, показват данните на националната статистика.
Намалили сме и консумацията на зеленчуци с над 2 килограма на човек годишно и сме изяли средно около 70 килограма през 2014-а. С около килограм и половина сме намалили и картофите до 28.5 кг средно на човек за година.
Пролетната салата - на по-солена цена от пържолите
С малко повече от килограм на човек е паднало и годишното ни потребление на прясно и кисело мляко - съответно 18.8 литра и 26.9 кг. Ядем по-малко колбаси, но пък повече месо, а също и повече плодове, отчита още статистиката.
Леко се е повишила консумацията на безалкохолни напитки до близо 62 литра средно на човек за годината. Българинът е изпил и с над литър повече алкохол през 2014-а в сравнение с предходната година и средно на човек се падат по 28.4 литра. Повишило се е и потреблението на цигари - до 603 броя, при 596 цигари през предходната година.