БВП на САЩ с ръст от 3,3% през второто тримесечие
БВП на САЩ с ръст от 3,3% през второто тримесечие / снимка: EPA/BGNES

Брутният вътрешен продукт на САЩ се е повишил до 3,3 процента на годишна база през второто тримесечие на годината, сочат ревизираните данни на американското Министерство на търговията. Това е доста над първоначалните изчисления, сочещи ръст от 1,9 на сто.

„Съживяването” идва след две слаби тримесечия. Всъщност американската икономика се сви през последните три месеца на 2007 година, а през първите три месеца на тази година се повиши до скромните 0,9 на сто.

Отбелязаният през второ тримесечие на тази година ръст е най-доброто представяне от третото тримесечие на миналата година, когато тя нарасна с внушителните 4,8 на сто.

Брутният вътрешен продукт измерва стойността на всички стоки и услуги, произведени в дадена държава и е най-добрият барометър за състоянието на икономиката.

Председателят на Федералният резерв на САЩ Бен Бернанке предупреди наскоро, че икономиката ще продължи да е слаба през тази година. Състоянието на най-голямата икономика в света е една от основните грижи на американските граждани и претендентите на президентския пост в САЩ – демократът Барак Обама и републиканецът Джон Маккейн, неведнъж фокусираха вниманието си именно върху икономическите проблеми в страната. Обама предпочита правителството да изработи

втори пакет със стимули, подобно на приетия в началото на годината от настоящата администрация, а Маккейн се обявява за свободно търговия и други мерки, които да стимулират икономиката.