Булгаргаз спира кранчето на топлофикации длъжници
Булгаргаз спира кранчето на топлофикации длъжници / netinfo

„Булгаргаз” ще спре доставката на газ към топлофикациите, които не погасят текущите си задължения от последния отоплителен сезон. Крайният срок е в петък. За това се договориха министърът на икономиката и енергетиката Румен Овчаров и ръководството на държавния газов монополист.

Поводът за срещата между Овчаров и ръководството на “Булгаргаз” беше спряното газоподаване за “Топлофикация Бургас” и заплахата от спиране на доставките за още няколко дружества в страната. Причината е отказът им да сключат споразумение за разсрочено плащане на дълговете.

Към 31 май тази година общо 7 топлофикационни дружества дължат над 150 млн. лева за природен газ, обявиха от “Булгаргаз”. Най-големи за борчовете на столичното парно – над 111 млн. лева. Бургаската топлофикация, чиито абонати останаха без топла вода в края на миналата седмица, дължи едва 8 млн. лева. Също толкова има да плаща и Топлофикация Плевен. Около 6 милиона са борчовете на Шумен, по 2 млн. на Варна и Враца. Над 12 млн. лева задължения към “Булгаргаз” отчита дружеството в Пловдив.

През тази зима фирмите са използвали природен газ за малко над 270 млн. лева, като досега са платили 224 млн. лева. Именно останалите 46 млн. лева те трябва да внесат по сметка на газовия монополист до края на седмицата. Ако не успеят да се издължат, “Булгаргаз” предлага на топлофикациите да сключат споразумение за разсрочване на дълговете до 30 септември при наличие на банкова гаранция.

Ако не изпълнят поставените условия, дружествата ще останат без гориво, заканиха се от „Булгаргаз”.