Бул. Витоша на 59-о място по наеми на магазини в международна класация
Бул. Витоша на 59-о място по наеми на магазини в международна класация / снимка: БГНЕС

България запазва 59-а позиция в света по наем на квадратен метър за магазин на главна търговска улица, показва изследването на международната компания за недвижими  имоти Cushman & Wakefield, представено от партньорската фирма Forton. В проучването, което се провежда вече четвърт век, са включени най-популярните търговски улици в 64 страни, като отчетените данни са към средата на годината.

За бул. „Витоша" в София наемът е ?40 на кв.м месечно, като той не се е променил в сравнение с година по-рано. Така България запазва позицията си я дели с Македония, която за първи път влиза в проучването. От европейските страни  единствено естонската столица Талин има по-нисък наем – ?30 евро на кв. м.България слиза последователно в класацията, в която заемаше 26-ото място през 2006 г. с наем 120 евро на кв.м.

„Позицията на София отразява тенденцията на спад на наемите, която наблюдавахме до 2012 г. Тя беше естествен отговор на нарасналото предлагане на търговски центрове и засиления интерес на потребителите към тях. Видяхме отлив на търговски марки и посетители от центъра, но през последните 12 месеца тенденцията се променя. Бул. „Витоша" се
възстановява и наемите се стабилизираха", казва Росен Генев, мениджър „Търговски площи" във компанията.

Според него извършената реконструкция на булеварда и освобождаването на подходящи като размер помещения са още предпоставки за повече сделки с международни марки.

За втора поред година районът Коузуей Бей в Хонконг окупира върха на класацията с месечен наем 2082 евро на кв.м. На второ място е Пето Авеню в Ню Йорк, чието 11-годишно лидерство беше прекъснато едва в миналогодишното издание на проучването.

Наемите по основните търговски улици в света са нараснали с 3.2% в сравнение с миналата година. В 85% от локациите те са останали непроменени или са нараснали.