БСП: Лъжата на Добрев е, че са заложени сметките за ток на потребителите
БСП: Лъжата на Добрев е, че са заложени сметките за ток на потребителите / снимка: Sofia Photo Agency, архив
БСП: Лъжата на Добрев е, че са заложени сметките за ток на потребителите
62440
БСП: Лъжата на Добрев е, че са заложени сметките за ток на потребителите
  • БСП: Лъжата на Добрев е, че са заложени сметките за ток на потребителите

БСП отхвърли обвиненията на икономическия министър в оставка Делян Добрев, че сметките за ток на всички потребители са заложени в договорите с ТЕЦ „Марица". Според депутата от левицата Димчо Михалевски това са лъжи и цинизъм.

В случая с двата американски ТЕЦ-а договорите са подписани преди повече от 12 години, а идеята е Мариците да бъдат отдадени на инвеститори за инвестиции срещу откупуване на енергия от НЕК. Освен това особените залози са гаранция пред финансиращите институции, че ще си получат вземанията, стана ясно от обясненията на Михалевски.

„Това е абсолютно нормална практика. Може да отидете във всеки един по-голям инвестиционен посредник или проект и той ще ви обясни, как това е нормална практика. И да внушаваш... Цинизмът и лъжата на Добрев е, че са заложени сметките на потребителите. Няма такова понятие. Заложени са бъдещите вземания, които централите ще имат да получават от НЕК", обясни депутатът социалист.

Михалевски прехвърли отговорността към Иван Костов, защото формулата в договора от 2005 година е заложена още през 2001 година.