БСП иска да се намалят таксите, които хората плащат на частните съдебни изпълнители
БСП иска да се намалят таксите, които хората плащат на частните съдебни изпълнители / Thinkstock/Getty Images
БСП иска да се намалят таксите, които хората плащат на частните съдебни изпълнители
78001
БСП иска да се намалят таксите, които хората плащат на частните съдебни изпълнители
  • БСП иска да се намалят таксите, които хората плащат на частните съдебни изпълнители

Социалистите внасят предложения за промени в Закона за частните съдебни изпълнители, които предвиждат сборът на всички такси по изпълнението да не надвишава задължението. От БСП предлагат още ако длъжникът доброволна плати задълженията си изцяло или частично, върху платената сума да се събира таксата в половин размер.

„Благодарение на огромните правомощия, които законът им дава, частните съдебни изпълнители буквално нахлуха в българските домове, продадоха на безценица десетки имоти и съсипаха живота на хиляди български семейства", каза Мая Манолова. Само за миналата година събраните вземания от частни съдебни изпълнители са над 1 млрд. лв., а висящите дела - тези, които предстои да бъдат събрани през тази и следващата година, са за над 5 млрд. лв., отчете тя.

От БСП предлагат да бъдат намалени таксите, които хората дължат на съдебните изпълнители, защото по думите на депутатката в е масов случай сега за задължение от 400-500 лева длъжникът да плаща 4000 или 5000 лева. Манолова сподели пример със своя колежка депутатка от 42-рото Народно събрание, която за задължение от 700 евро по кредитна карта е била с блокирана заплата, запориран апартамент в столицата и е имало запор върху всички земеделски земи на семейството й в Северна България.

От БСП предлагат оценките на недвижимите имоти, които продават частните съдебни изпълнители да могат да се обжалват, каза Манолова, като допълни, че примерите за продадени на безценица имоти от ЧСИ са десетки.

Освен това социалистите предлагат да бъдат ограничени правомощията на банките по бърз ред да се снабдяват с изпълнителен лист без съдебно производство, като се предлага длъжникът да реши дали иска съдебен процес или е готов да плаща, тоест съгласен е с искането на банката.