Броят на съкратените чиновници достига 9000 души през септември
Броят на съкратените чиновници достига 9000 души през септември / снимка: Sofia Photo Agency, Камелия Атанасова
7842-ма чиновници от държавната администрация са били съкратени до 22 август, съобщи министър Николай Василев, след като правителството прие доклада му. По думите му системата на администрация е намаляла с 5404-ма човека, което е недостатъчно, но не отговаря на твърденията, че администрацията непрекъснато се раздува.

Над 9000 ще бъдат общо съкратените през септември, когато се очакват и окончателните данни от общините след извършване на 12-процентното съкращение. Отличник по съкратени кадри е Министерството на отбраната, което е отрязало от щата си над изискваните 12 процента – 18,5 на сто. Следва Министерството на държавната администрация със 17,4 процента и социалното министерство с 15 на сто съкращения. Министерският съвет пък е съкратил 13,1 от щата си.

Само Министерството на отбраната ще има правото на увеличение на заплатите в пълна степен, останалите ще повишават възнаграждението на чиновниците си само частично, поясни Николай Василев.

Правителството прие и промени в Закона за държавния служител, които целят да бъде намалена дискриминацията спрямо хора с увреждания. Занапред администрациите ще бъдат длъжни да осигуряват квота и работно място за служител с увреждания в съотношение 1 процент спрямо общия брой работници.