Бромак поиска отвод на целия състав на ВАС по делото за лиценза на КТБ
Бромак поиска отвод на целия състав на ВАС по делото за лиценза на КТБ / снимка: БГНЕС

Адвокатите на основния акционер в Корпоративна търговска банка - фирма "Бромак" на Цветан Василев, искат отвод на целия 5-членен състав на Върховния административен съд (ВАС) по делото за отнемане на лиценза на банката.

Тази седмица "Бромак" вече поискаха отвод на съдията докладчик Росен Василев и на председателя на състава съдия Георги Колев като членове на съдебния състав.

Тази сутрин преди закритото заседание на петчленния състав "Бромак" внесе във ВАС молби за отвод и на останалите трима членове - съдия Милка Панчева, съдия Александър Еленков и съдия Наталия Марчева, който е определен да разгледа като последна инстанция делото за отнемане на лиценза на КТБ.

Основанията на "Бромак" за отвода са липса и спрямо тях на субективния и обективен критерии за безпристрастност на съда, съгласно трайната практика на Европейския съд по правата на човека в Страсбург, информират от адвокатската кантора на Менко Менков.

В понеделник стана ясно, че председателят на Върховния административен съд Георги Колев лично ще председателства петчленния съдебен състав по делото за лиценза на Корпоративна търговска банка. Чрез системата за случайно разпределение на делата за съдия докладчик беше избран Росен Василев, а за други трима членове на състава бяха определени Милка Панчева, Александър Еленков и Наталия Марчев.

С мотива, че като председател на съда Колев щял да въздейства на останалите членове на състава адвокатът Менко Менков поиска отвод на председателя на ВАС. Самият Колев определи тези мотими като несериозни. Вчера Колев обяви, че няма да си направи отвод по делото.